22 december 2020

Diaconaal Project

€3600Raised€15000

Donaties kunt u overmaken naar:

NL 91 RABO 0351 9861 97
tnv Gereformeerde kerk Vrijgemaakt
o.v.v. DIACONAAL PROJECT

Bouwen doen we samen – voor een betere toekomst

De komende 2 jaar gaan we heel de wereld over. Samen gaan we bouwen in Congo, Guatemala en op Madagaskar. In 2021 en 2022 gaan we heel wat leuke en ludieke acties opzetten om als gemeente geld in te zamelen voor 3 projecten. Het streefbedrag is € 15.000,- voor de 3 doelen gezamenlijk.

Het bijzondere is, dat de projecten ver van ons huis worden uitgevoerd, maar dichtbij worden ondersteund. Want we gaan 3 doelen steunen die nu al door enkele van onze gemeenteleden worden begeleid.

De 3 projecten zijn:
Hulp aan Congo (HaC): De stichting HaC streeft ernaar om de school in Kinshasa uit te breiden met meer klaslokalen.
Constru Casa (CC) in Guatemala: Het project helpt één specifiek gezin, dat nu nog woont in een krot van planken, plastic en karton, aan een nieuw betonnen huis met badkamer/toilet, waterfilter en kookgelegenheid.
Stichting FSM (FSM) op Madagaskar: Deze stichting zet zich in voor de verbetering van de sanitaire voorzieningen van een school, het realiseren van stromend water en een ruimte waar de kinderen ’s middags kunnen eten.

Bouwen dus. En we gaan ook bouwen in Krimpen; bouwen aan verbondenheid met elkaar door ontmoetingen (zoveel als kan en mag) en gezamenlijke acties en inspanningen. Hierbij zullen wij samen werken met Move.

De projecten zijn bekend binnen onze gemeente. Jaarlijks collecteren we al voor deze doelen. Deze reguliere collectes zullen voor elk apart doel blijven. Ook de vaste donaties uit onze gemeente aan genoemde doelen staan los van het diaconaal project. Ons idee is juist met extra gezamenlijke acties en inspanningen het streefbedrag te behalen en zo extra bouwstenen bij te dragen aan de projecten die hieronder verder worden toegelicht.

HULP AAN CONGO

Op 2 juli 2010 is ‘Stichting Hulp aan Congo’ (HaC) officieel in het leven geroepen. Deze Nederlandse stichting is opgericht om hulp te bieden aan projecten die geselecteerd zijn door leden van de Congolese stichting ‘Fondation Aide au Congo’ (de l’Ordre). In overleg met de l’Ordre willen we betere voorzieningen realiseren voor de plaatselijke bevolking van dorpen en/of stadswijken in Congo. De werkzaamheden worden uitsluitend verricht door de plaatselijke bewoners.
De projecten die tot nu toe ondersteund zijn:
-In Kinshasa hebben we een ‘Cultureel Centrum’ kunnen helpen realiseren met lokalen voor computers, naaimachines en bijbellessen.
-In Maluku is een klein hospitaaltje vergroot met een ruimte voor verpleegbedden, een ruimte voor geneesmiddelen en een ruimte voor verplegend personeel.
-We sturen geregeld kledingpakketten, omdat goede kleding daar erg duur is.
-We hebben twee christelijke middelbare scholen in Kinshasa en Maluku geholpen met leermiddelen, kleding en schooltassen. Voor de school in Kinshasa zijn onlangs drie nieuwe klaslokalen gebouwd en een vierde is bijna klaar. De l’Ordre wil graag nog 2 klaslokalen er bij hebben voor schoollessen. Met het diaconale project willen we de bouw van het vijfde klaslokaal financieren.
Voor meer info: hulpaancongo.nl

CONSTRU CASA

De stichting “Constru Casa” bouwt in Guatemala eenvoudige, betonnen huizen voor de armste families, die nu nog wonen in zelf ‘gebouwde’ krotten van planken, plastic en karton. De vloer is van aangestampte aarde. Het toilethutje is buiten evenals de kookplaats. De wind, de kou en het ongedierte hebben vrij spel. Erg ongezond om zo te leven zonder enig uitzicht op verbetering. Wij hebben veel families bezocht en hun leefsituatie in een dergelijke armoede raakte ons tot op het bot. Wat een ellende!

Wij willen de familie Zamora Tunchez graag helpen met een driekamer-woning met sanitaire voorzieningen. De familie bestaat uit een echtpaar (man 54 jaar en vrouw 42 jaar) met 2 volwassenen (25 en 19 jaar) en 2 kinderen (12 en 10 jaar).

In de krot staan nu 2 slechte bedden, waarin dus 6 personen slapen. Moeder Maria kookt op open vuur. De nieuwe woning wordt gebouwd van betonnen blokken, heeft een gladde betonnen vloer, een golfplaten dak en metalen ramen en deuren die op slot kunnen. Ook komt er een goed toilet en een douche. Verder nog een hout besparend fornuis met een rookkanaal. Met dit fornuis is minder hout nodig dan bij koken op open vuur. Het is veel veiliger voor de kinderen (geen brandwonden meer) en ook gezonder. Ook nog een waterfilter voor gezond drinkwater. Dochter Fernanda (12 jaar) hoopt dat de familie een beter huis krijgt. Wilt u het zelf horen? Klik dan hier en u hoort het in een halve minuut (ondertiteld in het Engels).
Voor meer info: construcasa.org

STICHTING FSM

In 2016 is deze stichting gestart met een project op Madagaskar. In de plaats Ambatomasina krijgen 140 kinderen onderwijs. FSM sponsort twee leerkrachten, een sociaal werker, schoolmateriaal en voeding.Voeding is een belangrijk onderdeel van het onderwijs daar. De kinderen krijgen er elke dag een warme maaltijd, voor enkelen zelfs de enige maaltijd per dag. Naast deze structurele hulp heeft Fanampiana Sekoly Malagasy ook bijgedragen aan het verwezenlijken van een elektriciteitskiosk om via zonnepanelen stroom te leveren voor verlichting op school. Daarnaast zijn er een paar schoollokalen bijgebouwd en is er extra steun verleend nu Madagaskar zo zwaar getroffen is door Corona. Naast de bijdrage van de initiatiefnemers kan FSM rekenen op een trouwe groep periodieke donateurs, alsmede een groep die bijdraagt op individuele basis. FSM is daar heel blij mee. Voor een maandelijkse bijdrage van €10 kunnen we één kind onderwijs en voeding geven. Met het Diaconaal project hopen we sanitaire voorzieningen te kunnen aanbrengen en een kantine waar de kinderen kunnen eten.
Voor meer info: stichtingfsm.nl

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2021.