U bevindt zich hier: Home Nieuws Voor iedereen Het laatste nieuws Het gebeurt onder de grond

Het gebeurt onder de grond

Unieke kijk in gesloten landen Kazachstan en Kirgizië:
1 april Open Dag bij Trans World Radio

 

Christenen in Centraal-Azië beleven hun geloof veelal ondergronds. Kerken kunnen de opdracht om het goede nieuws te verspreiden nauwelijks uitvoeren. Maar het Evangelie klinkt wél via radio en smartphones. Tijdens de Open Dag van TWR vertellen twee echtparen uit Kazachstan en Kirgizië over de geloofsopbouwende programma’s die ze uitzenden.

Centraal-Azië is een verzamelnaam van ruige steppelanden die bijna allemaal voorkomen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors: Oezbekistan (16), Turkmenistan (19), Tadjikistan (35) en Kazachstan (43). Kirgizië is het vijfde land in dit rijtje. Evangelisatie is vaak gevaarlijk en de Bijbel is nog niet in alle landstalen verkrijgbaar. De mensen die tijdens de Open Dag vertellen over hun werk zijn dankbaar dat hun volken wel op de radio kunnen luísteren naar het Woord van God.

Reacties van luisteraars
‘Ik was erg verbaasd toen ik in mijn eigen taal op de radio over God hoorde!’ vertelt een vrouw die voor het eerst een samenkomst bezoekt. ‘Ik kreeg een cd en wat informatie, waar ik erg blij mee was.’ Deze vrouw mag van haar man daarna niet weer naar de kerk, maar ze blijft afstemmen op de radiofrequentie van TWR. ‘Ik luister naar jullie programma’s via de app op mijn telefoon’, schrijft een andere vrouw. ‘Ik moet thuis bij mijn baby blijven, maar hoor mooie series over het gezinsleven.’

Ondergrondse groei
Iemand anders die luistert via de app, belt de studio in Kazachstan omdat ze veel problemen heeft. Teamleden zoeken haar op, bemoedigen en bidden voor haar. Haar hart gaat open ‘voor de God met wie we veel problemen kunnen overwinnen’. Het wordt een wekelijks contact waaraan ze veel heeft. Dit kan uitgroeien tot een huisgroep, zoals er vele zijn in deze landen. Ondergronds groeit het levend geloof.

Tulpen
Tijdens de Open Dag wordt de ondergrondse, vervolgde kerk vergeleken met tulpen die oorspronkelijk uit de bergen van Centraal-Azië komen. Kwekers knippen de bloemen af om de bollen ondergronds sterker te maken. Zo kan zelfs verdrukking meewerken ten goede voor wie God liefheeft (Romeinen 8:28). Rond dit thema zijn er activiteiten voor volwassenen en kinderen.

Seminars
In de stijl van de serie Volg Mij zal Cor Weeda een seminar verzorgen. Hubrecht Smits, directeur van TWR, vertelt over zijn reis naar het Midden Oosten; en een zendelinge die met haar gezin jarenlang in Tadzjikistan woonde geeft een creatieve workshop.