U bevindt zich hier: Home Nieuws Voor iedereen Het laatste nieuws Bericht van de MERF feb 2017

Bericht van de MERF feb 2017

Broers en zussen,

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de MERF ontmoette ik Mary Jarjour, vroeger architect in Homs, nu christelijk hulpverlener in Damascus.

Ik wil u graag met haar en haar huidige werk laten kennismaken. Met vier andere vrouwen vormt Mary de kerkelijke werkgroep “Women over crisis”. Deze vrouwen hebben een cursus traumaverwerking gevolgd en werken met vluchtelingen in Damascus. Zij vangen vrouwen op die hulp voor zichzelf of hun gezin nodig hebben.

Mary vertelt: “Iedereen in Syrië is getraumatiseerd: mensen zijn ontheemd en er zijn geliefden omgekomen; familieleden zijn elkaar uit het oog verloren en die nog wel bij elkaar in de buurt wonen missen het intensieve familieleven van vroeger. Alle volwassenen gebruiken medicijnen, onder andere tegen hoge bloeddruk en depressies. In onze groep zit een vrouw die in haar hoofd een scherf van een vatbom heeft, die niet verwijderd kan worden. Een ander, een moslima, heeft ons na lang aarzelen, om hulp gevraagd voor haar zuster die zo’n scherf in haar rug had en zich niet meer kon bewegen. Wij konden haar helpen door een arts in te schakelen en de behandeling te betalen. Voor 30 dollar is de vrouw succesvol geopereerd. De moslima komt nu met haar familie regelmatig naar de samenkomsten. Ze heeft haar schroom tegenover christenen overwonnen en werkt hard mee in ons handwerkproject.”

In dat project “Hook & thread” zijn nu drie groepen, die eens per week bij elkaar komen.

Mary: “........... het is zo eenvoudig om ze te helpen: ik vertel ze hoe geweldig ze zijn en dat ik van ze houd. Ze zìjn ook geweldig hoor: door de omstandigheden zijn hun mannen vaak chagrijnig en hun kinderen dwars; en deze vrouwen houden het gezin bij elkaar. Als ze een middag bij ons zijn dan leven ze weer helemaal op. Ze kunnen hun verhaal kwijt en ze helpen ook elkaar door te luisteren en te delen. We vertellen over de liefde van Jezus, dat we voor Hem allemaal gelijk zijn en dat we daarom zo blij zijn met hen en met elkaar. We helpen de vrouwen ook met medicijnen en, als we kunnen, met speelgoed en een traktatie voor de kinderen. De meeste vrouwen nemen de handwerkspullen mee naar huis om daar verder te kunnen werken. Ze bedenken zelf nieuwe ontwerpen en patronen. Voor de handwerkproducten betalen we de vrouwen, zodat ze met dat eigen verdiende geld iets extra’s kunnen doen.”

Voor de verkoop van de handwerkproducten heeft Mary kaartjes gemaakt met daarop enkele verzen uit Spreuken 31, het loflied op de sterke vrouw: “Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen. Haar man vertrouwt op haar en zal daar rijkelijk bij winnen........ Ze zoekt wol en linnen uit, en spint en weeft met vreugde.” De vrouwen die meer van de bijbel willen leren worden uitgenodigd voor gerichte bijbelstudie. Soms komen hun mannen mee. Voor hun kinderen wordt ook van alles georganiseerd. Op de website staan foto’s die ik van Mary kreeg, o.a. van het kinderkerstfeest van vorig jaar, waar zo’n 100 kinderen waren. Iedereen kreeg natuurlijk wat lekkers en een cadeautje. Dat Mary’s huis overhoop ligt door alle voorbereidingen en inzamelacties lijkt haar niet te deren.

Mary en haar collega’s krijgen ook te maken met ernstig getraumatiseerde kinderen. Zij worden aangemeld bij het Libanese TFF (Together For Families), waar ze door professionele en gespecialiseerde hulpverleners worden geholpen.

Wij danken God voor Mary en al die andere prachtige mensen die onder moeilijke omstandigheden aan het werk zijn in het Rijk van de Zoon.

Grada de Graaf, namens
MERF Nederland
Postbus 285
7940 AG Meppel
banknummer NL17INGB0003156094 t.n.v. Commissie Steun MERF